Lehet gyorsabb egy notebook SLI, mint az asztali grafika?

Lehet gyorsabb egy notebook SLI, mint az asztali grafika?

A mobil számítástechnika hatalmasat fejlődött az utóbbi néhány években. Minden megoldás igyekszik bizonyos igényeknek megfelelni; némelyek jól hordozhatók, akkuidejük pedig nagy. A hordozhatóság azonban nagy igény, ezért némi áldozatot is kell hozni érte.

Az asztali gépek leváltására szolgáló notebookok a legerősebb hordozható rendszerek, mégis csak kis szeletet képesek kihasítani a piacból. Láttunk ilyen rendszereket a Dell XPS M1710 és az Eurocom D900K F-Bomb személyében, amelyek mindenből a maximumot kínálták. Ezek ugyan csak egy grafikus processzort tartalmaztak, ezért merül fel joggal a kérdés: mi a helyzet két GPU-val? A válasszal az Nvidia Mobile GeForce Go 7800GTX SLI konfigurációja jelentkezik. Egy iBuyPower Battalion-101 SC-650 SLI notebookot kaptunk tesztelésre, így láthattuk, hogy nem átlagos termékről van szó. Ez a legnagyobb notebook, s a legtöbb grafikus erővel rendelkező is azok közül, amelyeket eddig teszteltünk.

Az iBuypower és a Battalion SC-650 SLI

Az iBuyPower (Monterey Park, Kalifornia) az American Future Technology Corp. leányvállalata. Hét éves tapasztalatával az iBuyPower egy igazi nagy gyártó, aki asztali gépeket, munkaállomásokat és notebookokat gyárt. Az iBuyPower a mobil platformok nagy részét lefedi, hiszen ultrahordozható és asztalicsere gépeket egyaránt készít.

Az asztalicsere gépek (desktop replacement) tényleg azok, amit nevük is sugall: helyettesítők. A képesség, hogy 24/7 maximális erőforrások birtokában legyen valaki helytől függetlenül, sokak számára rendkívül fontos. A játékosok is szeretik ezt a hordozhatóságot, hiszen LAN partikra is könnyedén magukkal vihetik ezeket a gépeket.

Az asztalicseréknek nincs elegendő CPU-erejük, viszont nagy kijelzővel, RAID-tömbbel és néha kétkártyás grafikával is fel vannak szerelve. Ezek a rendszerek gyakran asztali processzorral, illetve a legerősebb mobil videokártyával érkeznek. A Battalion AMD Mobile Turion 64 ML-44 (2.4 GHz) CPU-val és 2 GB memóriával rendelkezik, így bármivel szembenéz, ami az útjába áll.

Mint említettük, a rendszer két Nvidia GeForce Go 7800GTX GPU-val van szerelve, amelyeket SLI-módba kötöttek annak érdekében, hogy út közben se szenvedjünk hiányt. A Battalion rengeteg olyan komponenssel rendelkezik, ami különösen sokoldalúvá teszi