Nyugdíjkiegészítés 2018: így lehet több nyugdíjad

Nyugdíjkiegészítés 2018: így lehet több nyugdíjad

Mindenképpen érdemes tudnod, hogy milyen tényezők befolyásolják a nyugdíjkiegészítést. Mindenki teljesen személyre szabottan el tudja dönteni, hogy mekkora nyugdíjkiegészítésre van szüksége ahhoz, hogy jelenlegi életszínvonalát a jövőben is biztosítani tudja. A nyugdíjkalkulátor segítséget tud nyújtani abban, hogy a jövőbeni nyugdíjat kiszámítsuk. Itt már azt is látni fogjuk, hogy mekkora lesz a hiányunk a jelenlegi költéseinkhez képest. Megdöbbentő számokat fogunk látni. A kalkulátor mindösszesen 15 éves életjáradékot számol, és feltételezi, hogy a járadékkal érintett időszak alatt megkapott hozamok az infláció mértékével megegyezők.

Mi történik vajon akkor, ha a feltételek bármelyike változást jelez? Nézzük meg először, mi történik, ha nem 15 évre tervezünk. Ma egy 38 éves magyar állampolgár havi nettó 150 000 forint körül keres. Ez a személy összesen 75 069 forint állami nyugdíjat fog kapni. azaz a 150 000 forinthoz képest 74 931 forint a hiány. A kalkulátorral meg tudjuk nézni, hogy ezt az összeget mekkora havi nyugdíjkiegészítésből tudjuk most pótolni. Láthatjuk, hogy a kalkulátor egy havi 22 000 forint körüli megtakarítást javasol.

Ezt természetesen tovább bonyolíthatjuk azzal, hogy különböző nyugdíjas évekkel is kikalkuláljuk. Mindenki érezheti jelenlegi egészségi állapotához képest, hogy vajon hány esztendőt fog körülbelül még nyugdíjasként élni, így a számításokat ennek függvényében is végezzük el. A kalkulációk segítségével pontosan megtudhatjuk, hogy a nyugdíjas évekre mekkora nyugdíjkiegészítéssel érdemes számolni.

 

Amennyiben csak 8 éves nyugdíjtartammal számolunk, úgy a megtakarítandó összeg mértéke is jelentősen csökken, ekkor már elegendő 11 917 forintot megtakarítani havonta. Ha még lejjebb visszük a nyugdíjban eltöltött évek számát, akkor ennél alacsonyabb összeget is elegendő havi szinten megtakarítani. 20 éves nyugdíjtartamra 28 375 forintot fog kidobni a kalkulátor. Ha tőkét emelünk és ugyan így egy 38 éves személyre vetítjük le a számítást, akkor havi nettó 150 000 forintos kereset mellett 15 éves időtávra 75 764 forint megtakarításra lesz szükségünk havi szinten. A kalkulációt áttekintve látni fogjuk, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy 22 000 FT havi megtakarítással 82 000 forint környékén számolhatunk idős korunkban a plusz bevétellel. Illetve ha változtatunk a tőkén, akkor 117 338 forintot is elérhetünk.