Sapphire X1900GT és X1950XT

Sapphire X1900GT és X1950XT

Mennyiség vagy Minőség?

A mondás, hogy „azt kapod, amiért fizettél” tökéletesen igaz a videokártyákra is, mivel a vevők egyre nagyobb teljesítményhez jutnak, ha magasabb az ár. A játékosok magas fps-ekről beszélnek, de nem érdeklik őket azok a kártyák, amik alacsony felbontáson vagy minőségen képesek gyorsan működni. Eközben a HD-fanatikusai akkor tekintenek jónak egy grafikus processzort, ha tökéletesen jeleníti meg videós tartalmaikat. Amint Marie Silvia mondta: „minden a minőségről szól!”.

A Sapphire X1950XTX és X1900GT a fanatikusok piacának alsó és felső részeit kívánják lefedni, miközben az EVGA Superclocked 7600GT-je a versenytársuk. Nézzük hát, hogy mire képesek, ha kicsit megdobjuk a minőséget.

A márka stílusjegyei

A sorozatos bejelentések miatt a legtöbb gyártó az ATI referencia kialakítását alkalmazza, ez azonban nem szükségszerűen jelent egységességet; néhány „prémium” modell tuningjától eltekintve az egyes gyártók a körítéssel, a kellékekkel és az árral igyekszenek különbözni egymástól.

 

A színes doboz néhány helyi kiskereskedőnek fontos lehet, a fanatikusokat viszont a doboz tartalma érdekli. A Sapphire X1900GT legszembetűnőbb stílusjegye az, hogy az ATI „korosodó”, apró referencia hűtőjét alkalmazza, de alacsonyabb sebességgel és zajszinttel, hogy a butíott, 36 pixel shaderes, 575 MHz-es processzor hűvös maradhasson. A szuperhűvös X1950XTX is a referencia dizájnt alkalmazza, de réz hűtőbordával és hőcsövekkel, a 48 pixel shaderes, 650 MHz-es processzor szolgálatában.

A Sapphire X1900GT és X1950XTX támogatja az AVIVO és VIVO technológiákat, amelyek hasonló nevűek, de nem szabad összekeverni őket. Az AVIVO az ATI legújabb, hardveres rásegítéssel működő konvertálási módszerére utal, míg a VIVO jelentése egyszerűen Video In/Video Out. Majdnem minden modern kártyán van már TV-Out (vagyis a VIVO VO része), viszont kevésnek van TV-bemenete. Az ATI Rage Theater képes rögzítésre is, például a Windows XP beépített Windows Movie Maker szoftverével, vagy az ATI Multimedia centerrel is, ha van telepített MMC liszenszű termékünk.

A Sapphire egy kézikönyvet, egy driver CD-t, egy butított Cyberlink PowerDVD-t, egy Cyberlink PowerDirector 4 demót, egy négytűs Molex – PCI-Express átalakítót, egy Video In/Video Out splitter kábelt (S-Video és Kompozit Videó), egy komponens videó splittert, egy S-Video kábelt, egy kompozit videó kábelt és két DVI-I – VGA adapter blokkot mellékel kártyáihoz.

Az X1950XTX mellé jár a DaVinci Code PC-DVD játék is, míg az X1900GT mellé a négy játékot tartalmazó csomagból egyet választhatunk. Ezek név szerint : Brother In Arms: Road to Hill 30, Prince of Persia: Warrior Within, Richard Burns Rally és Tony Hawk’s Underground 2.

Az X1900GT $200 dollárba, míg az X1950XTX $400 dollárba kerül, így a Sapphire árazása ésszerű.