Videó felvétel: Elérhető AMD-n, néha Nvidián is

Videó felvétel: Elérhető AMD-n, néha Nvidián is

Nagy felbontás – Felhajtás és gyakorlatiasság

Az elmúlt másfél évre visszatekintve, azt láthatjuk, hogy egyre jobban a nagy felbontású (HD) tartalom felé tart a világ. Ami eddig csak a grafikus kártyák mélyén pihent, az mára már teljesen az előtérbe került. A marketing gépezet folyamatosan azzal bombáz minket, hogy a szeletelt kenyér óta a HD a legjobb dolog, és a legtöbben be is dőlnek ennek. Bár a HD jövője nem volt mindig ilyen fényes, ma már az egyre nagyobb minőségű digitális választék felé mutat a trend.

Az előző nagyobb nyomás a mozi minőség felé az otthoni szórakoztatásban a hang irányából érkezett: nagy lépéseket tettünk az évek alatt, míg eljutottunk a szimpla sztereótól a Dolby 7.1 térhatású hangig. A mai történet pedig a képminőség. Egy 1998-as előrejelzés szerint mindössze 1 millió HDTV lesz 2003-ban Észak Amerikában. Tavaly, a Consumer Electronics Association azt jósolta, hogy 2006-ban 89%-val több HDTV-t fognak eladni, mint analóg készüléket; emellett azt is jósolta, hogy a HDTV eladások elérhetik a 15.9 millió egységet is. A Pacific Media Associates által ebben a hónapban készített felmérés azt állítja, hogy „a síkképernyős televíziók és üzleti kijelzők eladása megduplázódott Észak Amerikában októberről novemberre, ami eddig még példátlan 109%-os növekedésnek számít. A Fogyasztói Síkképernyős Kijelző Eladás Követő Szolgáltatásuk azt is megmutatta, hogy az átlagár 8%-val esett, ami összességében 93%-os bevétel növekedést eredményezett októberhez képest.”

Bár még egyelőre nem dőlt el ki nyeri a formátum háborút, a tartalom már csordogál Hollywoodból mind Blu-Ray, mind pedig HD-DVD formátumban. Miközben új formátumokat mutattak be, a grafikus világ is megmutatta, hogy képes megbirkózni a videó lejátszás által okozott kihívásokkal. H.264 és egyéb kulcsszavak jelentek meg a médiában, amivel új őrület vette kezdetét, melyben a grafikus kártya gyártók telezsúfolták a termékeiket. Az ATI és az Nvidia is meg akarta mutatni, hogy készen áll a következő generációs tartalmakra. Az Nvidia kipofozta a CineFX videó lejátszó technológiáját, nemcsak a múltban megszokott fejlesztéseket hajtotta rajta végre, hanem új identitást is adott neki: PureVideo. Az R520 grafikus processzorral együtt, az ATI (ma már AMD) hasonló lépéseket tett. Fogta a videó felvételre és lejátszásra készült Theater termékét, végzett néhány bővítést, és újracsomagolta azt a Radeon termékekkel, ezzel létrehozva az AVIVO-t (ATI Video In and Video Out).

A cikk középpontjában most nem az AMD, Nvidia, vagy más gyártó áll – végül is az egyes őrületek jönnek-mennek, néha elég egy ötlet vagy egy termék, de a trend ritkán viselkedik így. Általában az emberek szükségleteiben történik paradigma váltás és ezek adják az igazi meghajtó erőt. A mostani képminőséggel kapcsolatos trend már egy ideje mozgásban van, és évente újabb és újabb technológiákat mutatnak be, hogy ezt a mozgást életben tartsák. Ezt elmondva, úgy döntöttem, hogy olyasmit vizsgálok meg, amiről nem igazán esik szó: képesek -e a grafikus kártyák videó rögzítésre?