Mi és hogyan működik az elektromos cigaretta

Az elektromos cigaretta egy olyan készülék (lásd: ecigaretta.eu), mely utántöltő tartállyal vagy egyhasználatos patronnal, szopókán keresztül nikotin tartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé. Az elektromos cigaretta gyártásának a célja, hogy egy egészségesebb és a környezetre veszélytelen alternatívát kínáljon a hagyományos dohányzás helyett, kifejezetten dohányosoknak tervezve, így segítve a leszokást a dohányzásról. Az elektromos cigaretta használata a jelenlegi becslések szerint legalább 95%-ban kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás.

Hogyan is működik? Az elektromos cigarettát egy akkumulátor üzemelteti, aminek a feszültsége egy kapcsolón keresztül egy fűtőszálra jut. A fűtőszálon a rajta áthaladó áram munkát végez és felmelegíti azt. A forró fűtőszál pedig a beszívott levegő segítségével porlasztott gőzt képez, amit beszívunk. A patronba található az e-liquid, ami párologtatásra kerül, ez lehet nikotin tartalmú vagy nikotinmentes. Az elektromos cigaretta esetén nem történik égés, a folyadék elpárologtatásra kerül, nem megy át szerkezeti változáson, csak a halmazállapota változik meg. Míg a dohány égése során az anyag átalakul, eredeti szerkezete lebomlik, több ezer különféle vegyület keletkezik por és gázok formájában. Az e-liquid általában 1-2 féle alapanyagból (glicerin és propilén-glikol) és 1-2 féle adalék anyagból (nikotin vagy aromák) állnak, ezek különféle arányú késztermékként beszerezhetők.

Az elektromos cigaretták között is vannak nikotin tartalmúak és nikotinmentesek is. A nikotin tartalmú cigarettákon mindenképp fel kell legyen tüntetve a nikotin mennyisége, míg a nikotinmentes változatok különféle növényekkel, füvekkel, aromákkal vannak ízesítve, melyeknek pontos tartalma és mennyisége ha nincs feltüntetve, akkor allergiás, asztmás vagy érzékeny betegeknél rohamot okozhatnak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.