500 MHz-es FSB? A Core 2 Duo beelőzi a Core 2 Extreme-t

500 MHz-es FSB? A Core 2 Duo beelőzi a Core 2 Extreme-t

Core 2 Duo tuning, ahogy azt kell

Az Intel Core 2 Duo processzorai pozitív visszhangra talált mind a felhasználók, mind pedig a média részéről a 2006. júliusi bemutatója óta. A Core 2 Duo felülmúlja az AMD Athlon 64 X2-t a legtöbb tesztben, és még kevesebbet is fogyaszt, mint az AMD termékei. Az Intel lassan elfelejtheti a Pentium 4-es múltját, ami a NetBurst mikró architektúra gyengeségeivel rendelkezett. A cégnek mindent elölről kellett kezdeni, és ezáltal az eddigi legjobb termékkel rukkolt elő. Bár az AMD megkezdte a 65nm-es termékek szállítását, a Core 2 Duo-ra az év közepéig nem fog igazi választ adni. Addig is a Core 2 Duo az igazi választás.

A Core 2 siker történet hihetetlen része az az hogy milyen hatást tudott kelteni a bemutatója óta: egyik napról a másikra sokan váltottak AMD-ről Intelre. Ez bebizonyította, hogy nincs márkahűség, bár az emberek szeretnek a kisebb szereplővel szimpatizálni, mint ahogy sokan tették ezt az AMD-vel évekkel ezelőtt. Ez azt is jelenti, hogy mindig van helye az innovációnak: aki kijön a megfelelő termékkel, az kap egy esélyt, még ha az Intelről van is szó, aki sokáig nem volt képes lecserélni az elavult NetBurst designt.

De mi is a megfelelő termék? A processzor világban a jó termék mindenkinek tetszik, mert gyors, hatékony és megfizethető. Ezen kívül extra előnyöket is kell mutatnia, mint a jó tuning potencial, mivel az emberek úgyis ezt teszik, ha spórolni akarnak és a hadrverükből a legtöbbet ki akarják hozni. A Core 2 Duo egy jól megtervezett architektúrára épül és a legújabb 65nm-es gyártási eljárással készül, ami jelentős előnyhöz jutatta az Intelt az AMD-vel szemben. Ez világosan látszik ha ránézünk a tuning eredményekre: mindegyik Core 2 Duo X6800 példány, ami megfordult nálunk képes volt könnyedén az eredeti 2.93 GHz helyett 3.46 GHz-en futni, és a legtöbb Core 2 Duo modell is képes legalább 3 GHz-en működni. Az biztos, hogy az Intel tervezők a hatékonyságot tartották szem előtt és nem a teljesítményt.

Akkor lássuk mit lehet kipréselni egy belépő szintű Core 2 Duo E6300-ból. Sokan írtak 450-480 MHz FSB sebességekről a jelenlegi P965-ös alaplapokkal, lássuk tudunk -e ennél jobbat.