Kényeztessük magunkat QX6800-zal

Kényeztessük magunkat QX6800-zal

Ez nem az a vaniliás fajta!

2007. április 9-én az Intel bejelentette egy új, négymagos processzor elkészültét. Nyilvánvaló változás a QX6700-hez képest a QX6800 2,66 GHz-ről 2,93 GHz-re emelt frekvencája. Láttuk már ekkora sebességet a Core2 Extreme kétmagos processzornál, de ez most még két magot tartalmaz.

Ezeket a processzorokat korlátozott számú viszonteladó kapta meg. A pletykák szerint összesen 2500 darab QX6800 létezik a világon, ebből 1200 kifejezetten Észak-Amerikában. 1199 dolláros darabonkénti áron adták őket bizonyos feltételek mellett. A 135 W hőkibocsátású (TDP) processzort csak olyan forgalmazó kaphatta meg, aki megfelelően képes hűteni, és a QX6800 esetében az Intel ragaszkodik a vízhűtéshez.

Az Intel egy módon lehetett biztos benne, hogy ezek a különleges processzorok megfelelő hűtést kapnak, és olyanokhoz kerül, akik értékesíteni tudják: ha egyedi gépeket építő műhelyeknek adja őket. Ez már bevált gyakorlat; az Nvidia GeForce 7900GX2-es kártyája kiadásakor alkalmazta ezt a módszert. Ezáltal biztosította, hogy csak a legtapasztaltabb rendszer-építészek konfigurálják a Quad SLI-t. Évek tapasztalatával rendelkező szakemberek nem csak felismerik az esetleges problémákat, és megoldást találnak rájuk, de a legfontosabb, hogy csak ezek a prémium vásárlók fektetnek 1200 dollárt egy hardverbe.

Vajon mi mihez kezdtünk ma? Összegyűjtöttünk három, hátborzongatásra tervezett masinát. Megbeszéltük néhány rendszer-építésszel, küldjék el nekünk a négymagos rendszer nagy szakértelemmel összerakott példányait megjelenésük előtt. Mindegyik gép más stílusban közelít a gyilkos típus fogalmához, de abban egyformák, hogy mindegyik csak igen vastag pénztárcák tulajdonosai számára készült.