A Hitachi 7K1000 Terabyte-os Merevlemeze

A Hitachi 7K1000 Terabyte-os Merevlemeze

2007 Március 16.-án az UPS házhoz hozott nekünk egy küldeményt a Hitachi-tól, amire már hetek óta vártunk. A dobozban a világ első 1 terabyte-os (1 TB) merevlemeze lapult: a Deskstar 7K1000.

Az új háttértároló egy mérföldkő a Hitachi-nak és az összes merevlemez gyártónak. Nemcsak, hogy ez az első 1000 gigabyte-os merevlemez – amivel a Seagate-et is leelőzte a Hitachi -, de több újítás is található benne. A SATA II interfész mellett, ez az első merevlemez, ami 32 MB cache-el büszkélkedhet, és ez a Hitachi első 3.5″-es meghajtója, amiben a függőleges mágneses rögzítés (PMR) technológiát alkalmazzák. A gyártó már használta ezt a technikát a Travelstar 5K160 családnál, de PC-kbe szánt merevlemezeknél még sose. A Hitachi leírásában több olyan tulajdonságot találunk, ami növeli a megbízhatóságot, és csökkenti a fogyasztást.

Hogy elérjék az 1 TB-os tárterületet, a Hitachi-nak meg kellett növelnie az adatsűrűséget a tányérokon. Az előd Deskstar T7K500, 3 tányérral működött, és mindegyikre nagyjából 166 GB adat fért, míg az új 7K1000 5 tányérral működik, és mindegyiken 200 GB adatot tárol. A Seagate jelenleg a tervezett 1 TB-os merevlemezét 4 tányérral szeretné megoldani. A Hitachi már gyártott 5 tányérral szerelt merevlemezt régebben is, és ez egy eléggé megszokott megoldás a vállalati szférában használt háttértáraknál. Igaz, hogy a merőleges rögzítési technológia lehetővé teszi, hogy sokkal több, mint 200 GB adatot tároljunk egy tányéron, a Hitachi mégis úgy döntött, hogy konzervatív módon inkább a biztosra megy.

Igaz, hogy az 1 TB-os kapacitás verhetetlen és nagyon vonzó lehet a rajongók számára, de mi azért kipróbáltuk, hogy hogyan is teljesít a konkurenciával szemben: a Samsung 500 GB-os T166-ja gyors adatátvitelt biztosít alacsony áron, míg a Seagate 750 GB-os Barracuda 7200.10-e már bizonyította, hogy jó választás. Ajánljuk, hogy nézzétek meg az Interaktív HDD Táblázatunkat, hogy összehasonlíthassátok több mint 30 modell tulajdonságait.