Két diszk jobb mint egy: Thecus YES Box N2100

Két diszk jobb mint egy: Thecus YES Box N2100

A napokban tréfált meg egy diszk. A probléma első jeleit néhány I/O hiba jelentette a naplófájlban; aztán, amikor adatmentést akartam készíteni, a diszk egyszerűen nem válaszolt – teljesen megdöglött. Már korábban megtanultam a leckét a mentések fontosságáról, így az összes fontos adatom biztonságban volt – noha kevésbé fontos adataim, mint néhány könyvjelző, konfigurációs beállítások, sajnos odavesztek.

De végül is ez az élet rendje: a diszkek időnként elhaláloznak. Az enyém viszont még csak másfél éves volt, így a garancia sem járt még le – ez persze mit sem ér, ha odavesznek adataink. Ha pedig egy másik diszkre mentünk, akár az is elromolhat. Mit tehetünk akkor?

Egy ideje használok már egyedi rsync-alapú szkripteket, hogy tükrözzem adataim két független NAS-ra a LAN-omon. Ezáltal, ha az egyiknek vége, még mindig ott a másik. Ezzel nincs is semmi gond, azonban a folyamat egyáltalán nem mondható transzparensnek vagy valós idejűnek. Kell lennie jobb megoldásnak – és van is. Ebben a cikkben egy olyan NAS-eszközt veszünk szemügyre, ami automatikusan képes minderre: a RAID-es, Gigabites Thecus N2100-at.