Aopen Mobile On Desktop (MoDT) termékek

Aopen Mobile On Desktop (MoDT) termékek

Amióta napvilágot látott az Intel Core Duo processzora, folyamatosan arról kérdezősködünk a hardvergyártóknál, hogy tervezik-e olyan alaplapok kiadását, amelyek támogatják az új processzorokat a mobil vonalon. A válasz legtöbbször az volt, hogy ezeknek a piaca túl kicsi. Nem hinnénk, hogy ez így lenne, mivel több alkalmazás van a gyors, energiatakarékos PC-kre, mint a legtöbben gondolnánk – főleg, amint csökken azok mérete is.

Az alacsony fogyasztású, mobil processzorokon alapuló asztali megoldások nem újak. Az AOpen adta ki az első Pentium M alapú MicroATX-es alaplapot is (855GM chipset), még 2004-ben; őket a DFI követte. tavaly pedig mindkét gyártó 915GM alapú termékeket vettek fel a kínálatukba, támogatva ezzel az új Pentium M Dothan családot, a gyorsabb, 533-as FSP mellett. Bár mindkét platform megfelelő volt asztali megoldásnak, mégis nagy részük üzleti vagy ipari megoldásként terjedt el – ATM-ekben, információs terminálokban és egészségügyi rendszerekben.

Ahogy a számítógépek egyre kisebbek és erősebbek lesznek, egyre több alkalmazás jelenik meg hozzájuk. Ezek ironikus mód nincsenek korlátozva a korábban említettekre: az Intel Digitális Otthon víziójának akkor lesz igazán értelme, hogy a rendszerek hűvösebbek, csendesebbek, kisebbek, hatékonyabbak és erősebbek lesznek. Üdvözöljük a Core Duo-t. Még mindig azt hiszik, hogy a piac túl kicsi?

A Pentium M és a Celeron M alapú megoldások eléggé lemaradtak, ha az asztali Pentium 4 vagy a Pentium D processzorokkal vetettük össze őket. Emellett a Pentium M képtelen volt csatát nyerni az Athlon 64 vagy az Athlon 64 X2 asztali processzorokkal szemben sem – a hatékonyság miatt nem elég gyors, viszont sokkal drágább.

Addig is várjuk, amíg az Intel több információval szolgál az újgenerációs mikroarchitektúrájáról (Next Generation Micro Architecture – NGMA) az IDF-en (Intel Developer Forum), San Francisco-ban.

Az egyik „titok” az, hogy az érkező Merom mobil processzor lábszinten kompatibilis lesz a mai Socket 479-es Yonah-val. Ennek következtében az Aopen i975Xa-YDG képes kell legyen arra, hogy fogadja a következő generációs processzorokat is – így kitarthat egy jó darabig.