CrossFire a Nyárson

CrossFire a Nyárson

„Duplázzuk meg az élvezetet, duplázzuk meg az örömöt.” Hát igen, ezt mondta a Wrigley’s az új Doublemint Rágógumijáról. Amikor a 3DFX kibocsátotta az összeköthető (Scan Line Interleave) Voodoo 2-es videokártyáját, bebizonyította, hogy 1024×768-as felbontásban sohasem láthattunk még ilyen magas képfrissítést. Később a világ újra megdöbbent az SLI (Scalable Link Interface) technológia láttán. A Nvidia továbblépett, hogy még több teljesítményt csikarjon ki a gépekből, de már a Voodoo 5 6000-nél is ismert problémákba ütközött. A két mag egyszerűen fantasztikus, de a négy már kezelhetetlen.

Hogy ne maradjon ki az izgalomból (vagy a várható profitból a két kártya eladásával egy helyett) az ATI is belépett ebbe a játékba. Míg az ATI első verziójú CrossFire-je a Radeon X850s-el nem volt egy tömegek által kedvelt megoldás, a későbbi verziók már sokkal felhasználóbarátabbak voltak és sokkal erősebbek. Habár az AMD, Intel és Nvidia is elkezdett kísérletezni a négymagos konfigurációkkal, az ATI inkább kimaradt ebből.

Sokan (köztük én is) megjósolták, hogy a Quad SLI elképesztő eredményeket fog produkálni. Azonban csak reménykedni tudtunk, hogy megérkezik a varázslatos driver, ami megoldja a Quad-ok problémáját, és így kiaknázhatjuk majd a kártyák teljes tudását. A történelem bemutatta, hogy miért maradt a porban ez az elgondolás, mivel egy 7900GTX SLI módban, vagy egy darab 8800GTS felülmúlja a Quad SLI-t.

A legjobb tudomásunk szerint az ATI sohasem próbálkozott a négy maggal. Míg a CrossFire egyszerre 32 eszközt képes kezelni, én sohasem gondoltam, hogy lesz egy asztali gépekbe szánt kettőnél több magos ATI/AMD márkájú videokártya. Ez így is volt, egészen máig! Most kaptunk egy majdnem sorozatgyártásra kész Sapphire X1950 Pro Dual modellt, amiben két processzor teljesít szolgálatot egyetlen nyomtatott áramkörön (NYÁK), olyan csatlakozási lehetőséggel, hogy még egy ilyen kártyát köthetünk mellé, és így máris van egy „QuadFire”-ünk.