Hat nagyszerű Intel 975X alaplap tesztje

Hat nagyszerű Intel 975X alaplap tesztje

Intel 975X Alaplapok Csatája, 2006. tavasz

A platformok szemszögéből nem sok minden történt az elmúlt néhány hónapban. Nem volt nagyívű chipset fejlesztés, s a két játékos CPU sebességei sem növekedtek. Nyáron azonban mindez drasztikus változás elé néz. Az AMD elérkezett egy új platform bevezetéséhez, ami mostanában veszi kezdetét. Az Intel pedig leváltja a jó öreg Pentium családot a teljesen új Core 2 processzorcsaláddal, amivel újra ki akarja vívni magának a vitathatatlan elsőséget.

Az Intel győzelmet aratott előzetes tesztünkben, amiben a 2.66 GHz-es Core 2 Duo E6700 processzort egy tuningolt AMD Athlon 64 FX-60-hoz hasonlítottuk. Azokat a tesztrendszereket az Intel állította össze, viszont saját tesztjeink eredményei bizonyítják, hogy az Intel állításai valósak. Valójában igen biztosak vagyunk abban, hogy Intel sikerrel hidalja át a teljesítmény és az energia-hatékonyság között tátongó szakadékot – valamikor nyáron az AMD trónjának elhódítására is számíthatunk.

Azonban az AMD sem alszik. A platformváltás érinti a Socket 939 és a Socket 754 foglalatokat is – ezek helyett jelenik meg az új, 940-tűs AM2 foglalat – „egy platform mind felett”. A teljesítmény szintje azonban nem fog igazán változni; a Socket 939 és az AM2 processzorok órajele azonos, így teljesítményük is többé kevésbé azonos. Papíron jól mutat ugyan, a DDR2-800 mégsem hoz túl sok előnyt a DDR400 Socket 939-hez képest. Bár a DDR2 RAM nagyon jó abban a tekintetben, hogy a megabyte-onkénti költséget csökkenti: hamarosan 2 vagy 4 GB RAM-ot lehet majd kapni a jelenlegi 1 vagy 2 GB-os modulok áráért. Ha kétségesnek tűnik a 2 GB RAM szükségessége, gondolkozzunk hosszú távon – gondoljunk a Windows Vista-ra.

Az AMD 90 nm-es SOI gyártási eljárása nem képes tartani az Intel 65 nm-es tempóját, főleg az energia-hatékonyságra kihegyezett Core 2 mikroarchitektúra kapcsán, ezért az AMD saját 65 nm-es eljárásán kezdett dolgozni. A cég marad a fejlett silicon-on-insulator gyártási technológiánál, így várhatóan új processzorok jelenhetnek meg, ha nagyobb mennyiségben is gyárthatóak lesznek.

Sok alaplap elérhető, amely a mai Pentium 4 és Pentium D processzorokat is képes kezelni, de Core 2 modellből sincs hiány. Bár vásárlás előtt jobb ellenőrizni a Core 2 támogatást, nehogy egy régebbi verziójú alaplapba fussunk bele.

Körülnéztünk, majd néhány friss 975X alaplapot vontunk tesztelés alá. Számos alternatíva kínálkozik, így Nvidia chipsetek is akadnak – figyelembe véve, hogy az nForce4-et hamarosan leváltja az nForce 500 család, inkább kihagytuk most őket.