Intel vagy Nvidia, 2. rész: Interfész és Tároló Teljesítmények Összehasonlítása

Intel vagy Nvidia, 2. rész: Interfész és Tároló Teljesítmények Összehasonlítása

Nemrégiben, megvizsgáltuk a legújabb Intel és Nvidia chipseteket, az 975X/P965-t és az nforce 680i SLI-t. A teljesítménybeli különbségek kicsik, viszont az utóbbi képességei túlszárnyalják az Intel kínálatát. De az Nvidia csillaga képes –e lepipálni az Intelt, ha a tároló és USB 2.0 teljesítményről van szó? Visszatértünk a tesztlaborba, hogy ezt megvizsgáljuk.

Talán elgondolkoztok, hogy miért is olyan fontos ez – és a kérdés jogos. Az átlagfelhasználónak ez nem igazán számít. Minden SATA vezérlő nagyobb sávszélességet biztosít, mint amennyit egy merevlemez ki tudna használni, és a legtöbb USB 2.0 vezérlő által kínált átviteli sebesség megközelíti az elméleti maximumot. De a profi felhasználók már igenis törődnek azzal, hogy a teljesítmény csökken –e, ha több mint egy USB eszköz működik teljes sávszélességgel, vagy hogy mi a sávszélessége vagy I/O teljesítménye egy RAID tömbnek 4 lemezzel. Újból azt a három alaplapot használjuk, amit az Intel vs. Nvidia párbajnál alkalmaztunk: a Gigabyte GA-965P-DQ6 Intel P965 chipsettel, az MSI 975X Platinum Powerup Edition-t Intel 975X chipsettel és az EVGA nforce 680i SLI-t, melyben a legújabb hasonló nevű Nvidia chipset tündököl. A P965 chipset a legújabb I/O vezérlő családtagot, az ICH8-t használja. A 975X az előd, ICH7R-vel (az R jelöli a RAID képességet) van párosítva és az Nvidia egy új un. MCP-t (Media and Communication Processor – Média és Kommunikációs Processzor) fejlesztett ki az Intel processzorok mellé kínált nForce 6 lapkakészlethez.

 

Az egyetlen szembetűnő különbség a három déli híd között a portok száma: az ICH7 négy Serial ATA/300-as portot és akár 8 USB 2.0 portot kínál; az ICH8 és az nForce 6 MCP 6 darab SATA/300-as vezérlővel és 10 USB 2.0 opcióval érkezik. Nem szabad elfelejteni, hogy a P965 és az ICH8 már nem támogatja az ultraata-t.

Mindhárom déli híd támogatja a RAID 0, 1, 0+1 és 5-öt. A RAID 0 maximális teljesítményt nyújt, azáltal hogy az adatokat szétosztja a rendelkezésre álló merevlemezek között. A RAID 1 pontos másolatokat készít minden merevlemezre. A RAID 0+1 kombinálja a RAID 0 és 1-et, ezáltal mind adatbiztonságot és extra teljesítményt nyújt, de legalább négy merevlemez szükséges hozzá. A RAID 5 pedig ciklikusan tárol paritás információt minden merevlemezen és legalább 3 merevlemez szükséges a működéséhez.

 

Több különbség van a hálózati képességek között: az Intelnek dedikált PCI Expresses hálózati megoldásokra van szüksége, míg az Nvidia két teljes értékű integrált Gigabit Ethernet vezérlővel rendelkezik, melyek alap TCP/IP tehermentesítéssel és olyan remek funkciókkal vannak felvértezve, mint a port csoportosítás. Ebben a cikkben nem teszünk be hálózati teszteredményeket, mivel az Nvidia chipset portok az elméleti 2 Gb/s kombinált fel- és letöltési maximum közelében teljesít, az Intel chipset pedig mindig valamilyen harmadik fél megoldására támaszkodik, amit a rendelkezésre álló időben nem tudtunk kellően összehasonlítani.