Tom nyári CPU slágerlistája

Tom nyári CPU slágerlistája

Tom interaktív CPU slágerlistája Core 2 és AM2 processzorokkal

Tom nyári CPU slágerlistája

A legutóbbi CPU Slágerlista-frissítés csak négy hónappal ezelőtt volt, a processzorpiac azonban jelentősen megváltozott. Korábban az AMD gyártotta a gyorsabb processzorokat, most azonban az Intel mindent a feje tetejére állított a Core 2 Duo bemutatásával. A Core 2 Duo processzorok nemcsak gyorsabbak, mint a jelenlegi Athlon 64 X2 vonal, de kevesebbet is fogyasztanak annál. A Core 2 gyógyír a jó öreg Pentium fájdalmaira.

Bár a megfelelő processzor kiválasztása ezzel nem vált könnyebbé. Továbbra is számos termékvonal, illetve modellszám van jelen a piacon, s az a tény, hogy az Intel teljesítmény és fogyasztás terén is jobb az AMD-nél, nem jelenti azt, hogy a Core 2 Duo mindig jobb választás. Ne feledjük, hogy a nagyszerű termékeknek az ára is magas.

Az Intel vette át a vezetést, viszont az AMD Athlon 64 vonal továbbra is nagyon erős a mindennapi feladatokat tekintve, s ráadásul ára is csökkent. Továbbra is tekinthetjük energia-hatékonynak: az AMD processzorok integrált memóriavezérlővel rendelkeznek, míg az Intel maradt a konzervatív megoldásnál – az alaplapi logikára helyezve a memóriavezérlőt, ami nagyobb fogyasztást és késleltetést jelent.

De mint tudjuk, a végeredmény számít. Interaktív tesztünkben a legújabb processzorok teljesítményét 37 tesztkörnyezetben vizsgáljuk meg, beleértve a játékokat, a 3D renderelést, az audió és videó átkódolást és a képszerkesztést. Egy teljesítmény/ár kategóriát is hozzáadtunk, így egy index segítségével hasonlíthatók össze az árak (a TG Stores árai alapján). Nézzük először a tesztrendszereket.