VGA Táblázatok: 2007 Nyár

VGA Táblázatok: 2007 Nyár

Megint eljött az összehasonlítás ideje!

Sok minden változott a legutóbbi VGA táblázataink óta, elsősorban egy új operációs rendszer terjedt el és sok DX10 kompatibilis hardware jelent meg. A játékokhoz szükséges teljesítmény és a vásárlások még mindig előre hajtják az iparágat, de nem olyan ütemben, ahogyan azt néhány elemző megjósolta. Míg a Vistát használó gépek száma folyamatosan növekszik, addig a legtöbb gépen még mindig Windows XP fut. A legutóbbi Steam tanulmány szerint, játékosok 90 százalékának a gépén még mindig XP van. Ebből a tanulmányból az is kitűnik, hogy hiába annyira jó a DX10 mégis csak a felhasználók 2 százalékának van evvel kompatibilis videokártyája, míg a rendszerek 6 százalékán fut Microsoft Vista.

Ha azt nézzük, hogy milyen kártyát használnak a legtöbben, akkor látni fogjuk, hogy 52 százaléka a felhasználóknak 3.x-es shader model-es kártyával rendelkezik, míg a 2.x esetében ez a szám 24 százalék. A DirectX 8 kártyák 15 százalékban találhatók meg, és még a mostanság is akad DX7-es gép is (5 százalék).

Szóval mit is mutat meg nekünk ez a sok adat? A DX10 kompatibilis kártyák küzdik felfele magukat. Ezt könnyű megérteni, hiszen nemsokára megjelennek az igazi DX10-es játékok, mivel az eddigiek mind DX9-ről vagy konzolról lettek átírva. Reméljük, hogy ez majd meghozza a változást, és akkor majd olyan teljesen DX10-re fejlesztett játékokkal játszhatunk, mint a BioShock és a Crysis.

A legutóbbi összehasonlításnál azt ígértük, hogy be fogjuk venni a Vista tesztelését is, de látva a felhasználók számát, akik Vistát használnak, egyelőre még várunk ezzel. A legtöbben közületek úgyis XP-t használtok, és két-három éves hardware-ket. Még a játékgépeket gyártó cégek is XP-t telepítenek a gépeikre. Három hónappal ezelőtt csak Vistás rendszert lehetett vásárolni a Dell-től, de egy hónap után a cég úgy döntött, hogy az XPS modellt vásárlóinak lehetővé teszi, hogy az XP-t válasszák. Hogy ne ejtsük ki teljesen a Vistát, ezért kipróbáltuk a GeForce 8800 GTS 320MB-os változatával és a Radeon HD 2900XT-vel. Talán majd amikor szükségessé válik, akkor több kártyát is tesztelünk Vista alatt, addig viszont marad a Windows XP.